Sinds ongeveer 2010 komt de essentaksterfteziekte in Nederland voor en het breidt zich gestaag uit. Er is geen remedie en de bomen gaan er vrijwel allemaal aan dood. Na een inventarisatie in de eerste helft van 2017 heeft Staatsbosbeheer (SBB) besloten dat er grootschalig geruimd moet worden en op korte termijn. Dat was ook de algemene mening medio 2017. Voor Groningen met veel monotone essenbossen betekent dat een groot verlies, waarschijnlijk de meest getroffen provincie als gekeken wordt naar wat overblijft. Voor Kruisweg is de invloed rampzalig; er blijft naast wat randbegroeiiing en enkele grotere bomen niets over. Augustus 2017 komen wat meer genuanceerde berichten over de noodzaak van massale kap. Dit is het eerste zorgpunt.
Als reden voor de kap nu wordt opgegeven dat de bomen zomaar om kunnen vallen of takken kunnen verliezen en dan bezoekers zouden kunnen doden. Het moment van omvallen zou onvoorspelbaar zijn omdat een verzwakte boom door de honingzwam in een maand tijd tot vallen kan worden gebracht. Een tweede reden is dat de verkoopwaarde van het hout door de ziekte snel afneemt.
De sanering gaat volgens de laatste berichten (september 2017) in juli 2018 van start en SBB geeft standaard ook voorlichting door even voordat ter plekke de kap gaat beginnen een excursie in het bos te organiseren voor omwonenden en eventuele belangstellenden. Daarvoor worden in de omgeving dan uitnodigingen in de bus gedaan. Voor Kruisweg is een bijeenkomst in het dorpshuis gepland over dit onderwerp door SBB en de gemeente de Marne (21 oktober 2017, 13u30)
Vanuit Kruisweg waren 2 inwoners aanwezig bij de excursie in Middelstum op 27 juli. Op de foto daarvan hierboven, zijn ook diverse bijna kale bomen te zien. Opmerkelijke punten uit de voorlichting zijn dat de bomen gemarkeerd worden op ongeveer 2 meter hoogte met blauwe stippen als ze gespaard moeten worden en met andere kleuren als ze gekapt moeten worden. Er worden 2 harvesters (engels voor oogstmachine) ingehuurd die de kap moeten uitvoeren. Dit zijn grote voertuigen die met een arm de boom onderaan omklemmen, afzagen, horizontaal brengen, de zijtakken eraf halen en de stam in stukken zagen en ergens opstapelen zodat ze opgehaald kunnen worden.
Op youtube kan je een indruk krijgen: https://www.youtube.com/watch?v=GlSgB5NENcs
Een harvester rijdt op rupsbanden en een op luchtbanden. Beide hebben zelf een rijpad van 3 meter nodig en kunnen tot 8 meter ver naar beide zijden reiken. 95 procent van de ondergroei zou intact blijven en ook de randbegroeiing zou vrijwel in tact blijven. Als later in het bos van Uithuizen gekeken wordt, waar al gekapt wordt, lijkt dat een optimistische visie te zijn. De randbegroeiing en enkele blauw gemarkeerde bomen zijn gespaard, maar in het bosvak zelf lijkt alles met takken bedekt en overreden. Hier tekent zich een tweede zorgpunt af.
De herplant zou pas na 2 jaren plaatsvinden. Als reden daarvoor wordt opgegeven dat de bodem moet herstellen. Ook zou blijken dat na twee jaar veel ondergroei weer uitgelopen is. De heropbouw van werkelijk bos lijkt een vertraging van 2 jaar op te gaan lopen, en de reden is niet zo invoelbaar. Dit is een derde zorgpunt.
Elders wordt melding gemaakt van diepe gaten en rijsporen, een vierde aandachtspunt.
Voorbeelden van een harvester en een stammenzamelaar
Hieronder een indruk van gestapelde stammen en het rijvlak waar alles platgereden is bezaaid met afgezaagde takken in Uithuizen, 8-2017
Maak jouw eigen website met JouwWeb