Chronologisch overzicht van communicatie en overleg
Al enkele jaren voor 2017 zijn er berichten over de essenziekte en de prognose ervan.
* 18 juli 2017 komt het nieuwsblad De Ommelander met een artikel "Staatsbosbeheer gaat massaal essen opruimen".
* 25 juli 2017 is overlegd met Dorpsbelangen (DB). Aanvankelijk werd gedacht dat nog in juli gestart zou worden met kappen. Advies gekregen om met plannen en ideeën terug te komen.
* 27 juli 2017 is bij de excursie in Middelstum gevraagd naar de mogelijkheid om voorafgaand aan het markeren te overleggen over waardevolle onderdelen van het bos. Boswachter Dennis ziet daar niet veel in. Ook wordt gevraagd of er mogelijkheid is voor omwonenden om wensen kenbaar te maken voor de fase na de kap. Boswachter Jaap: we willen wel luisteren, maar pas over een tijdje is dat aan de orde. Maar even later wordt wel gevraagd of we een soortenlijst hebben, dan kunnen ze alvast naar de soorten kijken. Op persoonlijke titel wordt een orienterende lijst opgestuurd waarop later geantwoord wordt dat het bij andere wensen wordt gevoegd.
*15 augustus 2017 wordt aan de gemeente gevraagd wat hun rol in deze is; antwoord is dat de rol slachts beperkt is, maar er zal met SBB worden overlegd
* 15 augustus 2017 wordt aan DB gevraagd om een overleg over de sanering van het bos.
* 24 augustus 2017 wordt aan SBB gevraagd wanneer het markeren en de kap gepland staan. Antwoord is dat over het moment van de kap helaas nog niets gezegd kan worden.
* 25 augustus 2017 wordt aan de gemeente volledigheidshalve de aandacht gevraagd voor het mogelijke probleem van muskieten en ziektes door achterblijvende kuilen na de kap en de mogelijk precaire verkeerssituatie als het overladen bij de huidige ingang van het bos aan de Hogeweg zou gebeuren.
* 25 augustus 2017 wordt aan SBB (met afschrift aan de gemeente en DB) een samenvatting van onze 3 hoofdverzoeken gestuurd (voor de kapfase) en verwezen naar deze site voor verdere argumenten en achtergronden.
* 27 augustus wordt aan SBB een (met afschrift aan de gemeente en DB) een aanvulling op 1 zin in de mail van 25 augustus gestuurd.
* 30 augustus 2017 wordt van SBB antwoord op de mail van 27 augustus ontvangen. Helaas betreft het een algemeen empatische mail met uitleg over ziekte en vedere procedure. Op de verzoeken in de mail van 25 augustus wordt niet ingegaan. Er rijst twijfel of de mail van 25 augustus wel is ontvangen.
* 4 september 2017 wordt aan SBB (met afschrift aan de gemeente en DB) nogmaals een samenvatting van onze 3 hoofdverzoeken gestuurd voor de kapfase en verwezen naar deze site voor verdere argumenten en achtergronden.
* 8 september 2017 komt DB huis aan huis met de mededeling dat 21 oktober er toelichting wordt gegeven door SBB en de gemeente, zie hieronder.
*30 september 2017 wordt aan SBB (met afschrift aan de gemeente en DB) voor een derde maal een samenvatting van onze 3 hoofdverzoeken gestuurd voor de kapfase en verwezen naar deze site voor verdere argumenten en achtergronden. er wordt nadrukkelijk verzocht om een gerichte beantwoording.
* 4 oktober 2017 wordt een antwoord ontvangen op de 3 maal gestelde vragen, met excuses voor de late beantwoording. De eerste 2 vragen zijn naar wens beantwoord. De 3de vraag is ook beantwoord, maar de vraag is op een ander wijze opgevat dan bedoeld.
* 4 oktober 2017 wordt aan SBB (en in afschrift aan gemeente en DB) verzocht om een antwoord op de iets aangepaste derde vraag: ..."3. Kunt u het terrein buiten de paden zonder kuilen van betekenis achterlaten ivm muskieten ontwikkeling?"....
* 4 oktober 2017 wordt aan de gemeente (met afschrift aan SBB en DB) verzocht een standpunt in te nemen over het risico voor het welzijn en de volksgezondheid van de bewoners veroorzaakt door kuilen, die eventueel na de kap achterblijven.
*20 oktober 2017 . SBB heeft in het geheel niet gerageerd op de vraag het bos zonder kuilen op te leveren. De gemeente De Marne reageert eveneens in het geheel niet op de vraag over hun standpunt over de eventuele kuilen. Wel zegt de gemeente ervan uit te gaan dat het zonder kuilen van betekenis wordt opgeleverd.
* 21 oktober 2017 is er een informatiemiddag in het dorpshuis, met een behoorlijk grote opkomst. SBB legt uit dat kap onontkoombaar is vanwege valrisico en dat handmatige kap te risicovol is omdat de bomen op korte termijn door aantasting door een zwam los kunnen komen te staan. Planning is dat het bos voor 15 maart gekapt is en de bewonders worden geraadpleegd voor herinrichtingsplannen. Een maand voor de kap aanvangt zal SBB ook aangeven wat gespaard gaat worden.
* 3 november 2017 wordt in de brievenbus een A4-tje ontvangen waarop een groengroep (van dorpsbelangen) vraagt om ideeen zodat ze samen met de bewoners een plan aan SBB kunnen presenteren hoe het bosje er na de ingrepen eruit ziet. Suggesties voor 25 november aan de groengroep te mailen aan het adres zoals vermeld op de circulaire.
* medio februari 2018 heeft SSB het bos geblest. Omdat niet alle bomen geblest blijken te zijn en er steeds minder tijd overblijft om te kappen voor half maart, wordt geinformeerd naar de stand van zaken. Het blijkt dat het weer niet heeft meegewerkt waardoor de bodemomstandigheden slecht zijn en of het nog lukt voor half maart is maar zeer de vraag; anders komt de kap na het broedseizoen. De oranje gebleste bomen moeten gekapt, de blauwe moeten gespaard worden en ook de niet gebleste kunnen gespaard, tenzij ze onvermijdelijk in de weg staan voor de harvester.
Vergeleken met de in de zomer 2017 opgestelde kaarten van het bos komt het goed overeen met de daarin vermelde te sparen elementen en ook een deel van de essen (ook langs de "laan") blijft vooralsnog gespaard.
Maak jouw eigen website met JouwWeb